homeContactPartnersKoperloodZinkSpecialsProfiel

Zink

Metalen worden al eeuwen lang toegepast in de bouw, vanwege hun betrouwbare en duurzame karakter maar zeker ook vanwege hun specifieke schoonheid. Zink wordt dan ook door architecten vaak verwerkt in spraakmakende ontwerpen. Zink wordt vaak toegepast op daken in de vorm van dakplaten en dakgoten. Hier speelt niet alleen de schoonheid van het materiaal een rol, maar ook het vermogen om regenwater betrouwbaar te kunnen verwerken.
De eigenaar van een gebouw kan vertrouwen op dit metaal. Ook na 50 jaar presteert zink optimaal. En als het zink wordt verwijderd wordt het opnieuw gebruikt.

De laatste jaren wordt ook in Nederland nagedacht over de relatie bouwzink en milieu. Zinken dakgoten en zinken gevel- en dakdekking komen uiteraard in aanraking met regenwater. Door het stromende water komen er minuscule deeltjes zink in het water.
Vast staat dat zink noodzakelijk is voor elk leven: mensen, dieren planten kunnen niet zonder. De Wereld Gezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over het tekort aan zink in een flink aantal landen. Ook in Nederland wordt extra zink via supplementen ingenomen.

Bouwzink heeft een aantal grote voordelen:

  • Zinken dakgoten gaan ruim 50 jaar mee en zijn onderhoudsarm
  • Zinken dakgoten blijven al die tijd hun werk doen. Ze verbrossen niet, waardoor vroege vervanging en lekkages worden voorkomen. Grote voordelen, want een lekkende dakgoot kan leiden tot waterschade aan het gebouw
  • Zinken platen op het dak betekent minder gewicht dan bijvoorbeeld gebruik van dakpannen: de constructie hoeft minder te dragen
  • Na een lange levensduur wordt het zink bijna volledig opnieuw gebruikt
  • Ook voor het milieu! Zink gaat, in vergelijking met alternatieve materialen, erg lang mee.

Niet voor niets wordt zink veel toegepast in de bouw. Het is mooi materiaal dat architecten maar al te graag verwerken in hun ontwerpen. Het is ook het zeer functioneel metaal. Het zorgt ervoor dat het regenwater op een betrouwbare manier wordt afgevoerd. En dat is belangrijk, omdat lekkages grote ongemakken en schade veroorzaken.

Info Geventileerde onderconstructies